piektdiena, 2015. gada 10. jūlijs

Ekipējums

Tā kā blogā pārsvarā ir sacensību atskaites, tad pārmaiņu pēc pievērsīšos nedaudz citai tēmai - inventāram vasaras sacensību laikā. Bildēs konkrēti modeļi, kādi ir manā rīcībā.
 Pats svarīgākais man ir apavi un kompass. Paši iecienītākie apavi man jau vairākus gadus ir Inov-8 X-talon 212, ļoti labi apavi visiem Latvijas apvidiem, viegli, ērti, samērā izturīgi un nemaksā kosmosu. Ar šiem apaviem skrienu gan sacensībās, gan treniņos. Ne pārāk garus gabalus var skriet arī pa asfaltu.
Kompasi man jau vairākus gadus ir Moscompass ražojumi - labi un cenā draudzīgi kompasi. Pašlaik gan lietoju pašu dārgāko modeli - Model 9 Superelite. Kompasa īpašā stabilitāte izpaužas pie lielākiem ātrumiem un jo ātrāk skrien, jo stabilāks ir kompass. Manuprāt ne-elites skrējēji nejutīs atšķirību starp superstabilo un supereliti, bet maciņš gan. Lietoju īkšķa versiju, bet faniem ir arī iespēja migrēt ar kompasa moduli uz/no plāksnīti/es, kura maksā tikai dažus eiro. 
Neiztrūkstošs atribūts treniņos un sacensībās ir arī pulsometrs. Pašlaik lietoju Polar V800 (ļoti jauka dāvana dzimšanas dienā no Daces). Pulsometrs ir aprīkots ar kaudzi funkciju, no kuriem svarīgākās: GPS ceļš, altimetra dati un pats pamats - pulsa rādījumi. GPS ceļu var uzlikt uz kartes un labāk analizēt kļūdas - elites grupā lielākajai daļai pašsaprotama lieta. Altimetrs palīdz salīdzināt distancēs un treniņos kāpumus/kritumus, šī informācija var palīdz nedaudz labāk sagatavoties sacensībām kalnainos apvidos, kā arī noder statistikai analizējot datus garākā laika posmā. Pulsa rādījumi ir kļuvuši par neatņemamu treniņu sastāvdaļu, trenēties bez pulsometra ir tas pats, kas skriet kedās pa mežu. Pulsometrs palīdz veikt treniņus pareizajā intensitātē.
No tehniskiem palīglīdzekļiem vēl jāpiemin leģendu turētājs, ļoti vienkārša lieta, nemaksā daudz un ja ir vēlme, var arī pats izgatavot. Tomēr ļoti svarīga un noderīga lieta,  ļauj ātri noskaidrot kontrolpunkta nummuru un leģendu. Diemžēl reizēm arī pašam sanāk grēkot neielūkojoties leģendās, bet to darīt ir svarīgi, it īpaši sprintos, kur punktus var ielikt žogiem dažādās pusēs, zem un virs tiltiņiem. Nepārspīlējot, leģendas var izšķirt maču iznākumu un ne tikai elites grupās.
Par atzīmēšanās čipiem nav daudz ko teikt. Lietoju Si-Card6 un Emit parasto karti. Ja nu gadījumā vēl krājumā ir Si-card5, labāk tikt no tās vaļā un paņemt jaunu čipu. Si-card5 atzīmēšanās "ātrums" nav tik ātrs un ir iespējas "atzīmēties" bez atzīmes, jaunajām kartēm nav tādu problēmu, ja vien kontrolpunkti nav "gulēšanas" režīmā. Modeļi daudz un dažādi, izvēlēties var pēc cenas/patikšanas. Par emit karti varu teikt, ja nav iegādāta, labāk nemaz nepirkt. Jaunās kartes mēdz ļoti ātri nomirt, pat apejoties ar tām saudzīgi, nemaz nerunājot par ziemas mačiem.
Gandrīz visu rakstā minēto aprīkojumu var nopirkt http://osveikals.lv/, kur iepērkos arī es.

Nav komentāru: